mobilitat dental
5
(3)

Mobilitat dental: per què es pot moure una dent?

Has notat que, des de fa un temps, se’t mou una dent? De vegades, els i les pacients poden notar una lleu mobilitat dental en algunes de les peces. Les causes associades a aquesta situació poden ser diverses. Tot i això, sovint és una de les conseqüències d’una malaltia periodontal en estat avançat. És a dir, de la periodontitis, una patologia que afecta les genives i que destrueix progressivament l’os i els lligaments que envolten i donen suport a les dents.

 

És greu, doncs, que una dent es mogui? Sí, ja que si la periodontitis no es tracta i segueix avançant, el pacient pot perdre les dents afectades.

Com es produeix la mobilitat dental?

La causa principal del desenvolupament de la periodontitis i de la conseqüent mobilitat dental és l’acumulació de placa bacteriana i tosca. Especialment, als espais interdentals i per sota de la línia de les genives.

 

Aquesta situació es produeix bàsicament pel seguiment d’una rutina d’higiene bucodental deficient. Però, de la mateixa manera, per la manca de revisions dentals periòdiques i de neteges dentals professionals. Un cop la placa bacteriana s’endureix i es converteix en tosca, no es pot eliminar mitjançant el raspallat, sinó que requereix una higiene professional. No obstant això, quan la malaltia periodontal ja és present a la boca, el pacient necessitarà un tractament periodontal per eliminar aquesta acumulació i, així, desinflamar les genives.

 

En casos greus, la periodontitis provoca la retracció de les genives i la destrucció de l’os alveolar i els lligaments periodontals, per la qual cosa les dents, progressivament, s’afluixen. Si el pacient o la pacient manté els mateixos mals hàbits i no visita el seu dentista, amb el temps, pot perdre les dents afectades.

Tractaments periodontals per prevenir i tractar la mobilitat dental

Hi ha tres graus de mobilitat dental, de manera que, en funció de la gravetat, el pacient pot requerir un tractament o un altre.

 

El grau 1 implica una mobilitat entre 1 i 2 mm. Aquesta situació pot tractar-se, generalment, amb un raspat i allisat radicular. A més, és fonamental que s’adquireixin bons hàbits higiènics de raspallat i neteja interdental.

 

El grau 2 suposa una mobilitat més gran de 2 mm. en aquests casos, acostuma a ser necessari el raspat, raspat profund i allisat radicular de les peces. Com en el cas anterior, el pacient ha d’adoptar una rutina d’higiene exhaustiva.

 

Finalment, al grau 3, la mobilitat de les dents és superior a 3 mm, de manera que la dent es mou tant horitzontalment com verticalment. En funció de la complexitat del cas podem optar per l’extracció de la peça i la col·locació d’un implant dental.

Com la podem prevenir?

 

Per prevenir qualsevol afecció relacionada amb les genives i la mobilitat dental és fonamental, per tant:

  • Raspallar les dents després de cada àpat i fer ús del fil dental i els raspalls interproximals per netejar l’acumulació de placa de les zones interdentals.
  • Realitzar higienes dentals professionals, com a mínim, una vegada a l’any.
  • Acudir freqüentment, una o dues vegades l’any, a revisions odontològiques.
  • Mantenir els controls periodontals adequats en cas de patir una malaltia periodontal.

A l’Institut Dental Pere Claver, som experts en tractaments periodentals, amb què prevenim i tractem qualsevol malaltia relacionada amb les genives i els teixits que suporten les dents. Si notes les genives inflamades i envermellides i/o que una o diverses dents es mouen, no deixis passar el temps i fes-nos una visita. Mitjançant una avaluació exhaustiva de la boca, podrem determinar el grau d’avenç de la periodontitis i recomanar-te el tractament idoni pel teu cas.

Pots demanar-nos una cita trucant-nos al telèfon 93 443 12 00 o deixant-nos les teves dades al formulari de la nostra pàgina web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar

No Comments

Leave a Reply