salut dental durant lembaras - pereclaver id
5
(1)

Visitar el dentista durant l’embaràs: dubtes freqüents

Has sentit alguna vegada que les dones embarassades no es poden fer tractaments dentals? Aquest és un dels falsos mites més grans sobre la salut dental durant l’embaràs. La veritat és que les embarassades poden i han de visitar el dentista durant aquesta etapa per prevenir l’aparició de patologies com la càries i la gingivitis gestacional.

Durant la gestació, el cos de la dona pateix una sèrie de canvis hormonals que poden afectar l’estat de les dents i les genives. De fet, al llarg d’aquests mesos, els nivells de progesterona i estrògens augmenten entre 10 i 30 vegades. Així, si no es manté una bona rutina d’higiene bucodental i no es prenen les mesures i les cures apropiades, el risc de patir patologies orals és més alt. 

Principals problemes de salut dental durant l’embaràs

Durant l’embaràs, a causa d’aquests canvis, les genives i els teixits periodontals, els que envolten i suporten les dents, experimenten
variacions vasculars, microbiològiques i immunològiques. Així, la tendència a patir gingivitis i càries és més gran.

Gingivitis gestacional

La gingivitis, la inflamació i l’envermelliment de les genives, és la patologia bucodental més freqüent durant l’embaràs. En la majoria dels casos, es produeix com a conseqüència de l‘acumulació prèvia de placa bacteriana i tosca a les zones interdentals i per sota de la línia de les genives. Els canvis hormonals de la gestació, però, poden agreujar aquesta situació a partir del segon mes.

La gingivitis gestacional requereix tractament, ja que està relacionada amb un risc més alt de patir un part prematur i que el nadó presenti un baix pes en néixer. El motiu principal, segons molts estudis, és que els bacteris que provoquen la inflamació de les genives poden arribar fins a la unitat fetoplacentària a través del torrent sanguini. D’altra banda, durant el segon trimestre també pot aparèixer el que coneixem com a granuloma de l’embaràs. Es tracta d’una lesió voluminosa, localitzada a les genives, que sagna amb facilitat. Després del part, la majoria disminueix la mida o desapareix.

Càries

Durant l’embaràs, hi ha una tendència més gran a patir càries o que les que ja eren presents s’agreugin. Aquesta situació es deu a diversos factors, com els canvis a la dieta, l’augment del nivell d’estrògens, la higiene bucodental deficient i les nàusees i els vòmits propis del primer trimestre.

És perillós visitar el dentista durant l’embaràs? Són perilloses les radiografies?

No i, de fet, les revisions i els tractaments són necessaris per mantenir una bona salut dental i general.

Durant el primer trimestre, recomanem tan sols fer tractaments d’urgència, ja que al llarg d’aquests mesos es produeix la formació de les estructures principals del fetus. El segon trimestre, per contra, és un dels millors moments per fer qualsevol tractament bucodental. En aquest sentit, no acostumen a existir problemes per aplicar anestèsia local.

A l’últim trimestre de l’embaràs, les dones poden sentir molèsties en passar un període prolongat de temps a la butaca dental, per la qual cosa procurem evitar la realització de tractaments llargs. No obstant això, tampoc no hi ha inconvenients mèdics a l’hora de dur-los a terme.

D’altra banda, les radiografies dentals, eines clau per a un bon diagnòstic, no suposen cap problema. En aquest sentit, els raigs X no es dirigeixen directament a l’abdomen i la quantitat de radiació emesa és petita. Així mateix, l‘ús de l’òxid nitrós per a la sedació conscient també està desaconsellat, especialment durant el primer i tercer trimestre de l’embaràs.

Si estàs embarassada, consulta’l amb el teu dentista, qui t’indicarà el millor moment per fer-te una revisió en funció de la teva situació i dels teus antecedents familiars.

Si tens algun dubte o vols demanar-nos una cita, pots trucar-nos al telèfon 93 443 12 00 o deixar-nos les teves dades al formulari de la nostra pàgina web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar

No Comments

Leave a Reply