L’estiu va de la mà del seu major aliat: el sol. En aquesta època, les temperatures augmenten, els dies s’allarguen i ens exposem, gairebé diàriament, als raigs del sol. L’exposició solar amb precaució i seguint les indicacions dels especialistes té múltiples beneficis per a la salut, ja que ens nodreix de vitamina D, fonamental per a l’organisme i especialment per a enfortir els nostres ossos. I no només per mantenir uns ossos forts i sans, sinó perquè l’esmalt dental està format per calci i fosfats, i la vitamina D és essencial perquè el cos pugui absorbir aquests nutrients.

 

Tot i que el sol és una font de vida i vitalitat, els seus efectes nocius també poden afectar la salut dental i l’aspecte estètic de les nostres dents. El teixit ós és el teixit més dur del cos humà i, a causa de la seva ubicació coberta, és difícil que tinguem una exposició directa als raigs solars i, per tant, no és comú patir cremades. Tot i això, pots patir conseqüències per a la teva salut bucodental a causa d’una sobreexposició al sol:

  • Boca seca: el sol i la calor poden provocar una major pèrdua de líquids a través de la transpiració, la qual cosa pot portar a la deshidratació. A més, el sol pot alterar la producció normal de saliva i provocar sequedat a la boca.
  • Herpes labial: el sol pot desencadenar herpes labial en persones que ja tenen el virus de l’herpes simple tipus 1 (HSV-1) latent en el seu organisme. La sobreexposició al sol pot debilitar el sistema immunològic local i desencadenar la reactivació d’aquest virus.
  • Cremades solars als llavis: enrogiment, inflamació, sensibilitat i dolor als llavis, que poden desencadenar vesícules i descamació de la pell.
  • Queratosi actínica: aquestes lesions es manifesten com una lesió escamosa i amb crostra, i cal tractar-les amb cremes específiques per evitar el desenvolupament d’un carcinoma de cèl·lules escamoses.

A l’Institut Dental Pere Claver, sense voler sonar alarmistes, el nostre consell és que no oblidis la zona bucodental i que també la protegeixis:

 

  • Utilitza protector labial: Aplica un protector solar labial amb un factor de protecció adequat (FPS) per protegir-los dels raigs UV.
  • Manté una hidratació adequada: Beu suficient aigua durant el dia per mantenir la producció de saliva, ajudar a neutralitzar els àcids, protegir la salut bucodental i l’esmalt dental, i evitar la sequedat bucal.
  • Limita el consum d’aliments i begudes àcides: Mentre estàs exposat al sol, és recomanable evitar aliments i begudes com cítrics, sucs de fruites i refrescs.
  • Protegeix la teva boca del sol: Utilitza un barret amb visera ampla perquè la radiació UV no arribi a les teves dents i genives.
  • Manté una bona higiene bucal: Una higiene bucal adequada sempre ajuda a prevenir problemes dentals.

En definitiva, gaudir d’un somriure saludable amb exposició al sol és possible. Només cal tenir en compte les precaucions adequades, seguir aquests consells senzills i somriure!

 

Si tens alguna pregunta sobre la cura de la teva salut bucodental o si has notat algun canvi a la teva boca durant l’estiu, no dubtis en contactar-nos. Estarem encantats de donar-te consells i rebre’t en una primera visita gratuïta. Posa’t en contacte amb nosaltres avui mateix!

No Comments

Leave a Reply