Tots desitgem que els nostres fills/es tinguin un somriure radiant i saludable. No obstant això, la majoria dels nens solen experimentar apinyament dental, el qual pot afectar tant l’aparença com la salut bucal general.


Abans de recórrer a tractaments d’ortodòncia o altres procediments invasius, podem prendre mesures preventives que, afortunadament, es poden dur a terme per evitar que els nostres fills/es pateixin d’apinyament. A continuació, presentem alguns consells pràctics per aconseguir un somriure bonic i funcional:

 

Fomenta una bona higiene bucal des de ben petit/a

Des que apareixen les primeres dents de llet, és fonamental establir una rutina d’higiene bucal adequada. Tot i que això comença a una edat primerenca, ensenyar-los gradualment la importància de raspallar-se les dents després de cada àpat i utilitzar fil dental regularment serà un aprenentatge que adquiriran pas a pas. Una bona higiene oral evita l’acumulació de placa i ajuda a prevenir malalties periodontals, la qual cosa pot contribuir a l’apinyament dental.

 

Control regular amb l’odontopediatra

L’odontopediatra, especialista en la cura dental infantil, pot detectar qualsevol signe d’apinyament dental en etapes primerenques. Programar visites regulars perquè el teu fill/a sigui avaluat i pugui rebre un tractament preventiu és crucial. A casa, no podem detectar aquest apinyament, essent clau per abordar i corregir abans que empitjori.

 

Tractament ortodòntic primerenc (si és necessari)

En alguns casos, l’odontopediatra pot recomanar un tractament ortodòntic primerenc per corregir problemes de maloclusió i apinyament. Aquest tipus de tractament pot evitar complicacions futures i contribuir a un somriure sa i alineat. A més, també pot influir en el desenvolupament normal de la mandíbula i els ossos facials, corregint-los en cas d’algun problema.

 

Evita l’ús prolongat de xumets i/o xuclar-se el dit

L’ús prolongat de xumets i l’hàbit de xuclar-se el dit poden exercir pressió sobre les dents i les maxil·lars, causant apinyament dental. Intenta limitar l’ús de xumets i fomentar l’abandonament de l’hàbit de xuclar-se el dit a mesura que el teu fill/a creix, prevenint també la deglució atípica.

 

Alimentació equilibrada i limitar el consum d’aliments amb sucre

Una dieta equilibrada és essencial per a la salut dental. El consum freqüent de sucres pot alterar la composició de la saliva, la qual juga un paper clau en la neutralització dels àcids produïts pels bacteris a la boca. A més, l’excés de sucres augmenta el risc de càries dental, afectant la posició de les dents.

 

La prevenció i l’abordatge primerenc de l’apinyament dental són fonamentals per assegurar la salut bucal i l’aliança adequada de les dents en els nens. Estar atents al desenvolupament dental dels més petits i buscar l’avaluació d’un ortodòntic davant de qualsevol signe d’apinyament o problemes d’aliança és la millor elecció que les famílies poden fer. Aquesta atenció proactiva no només pot evitar complicacions futures, sinó que també contribueix a establir bases sòlides per a un somriure sa i ben alineat al llarg de tota la vida. La inversió en la cura dental primerenca és, sens dubte, una mesura valuosa per al benestar a llarg termini.

No Comments

Leave a Reply