5
(1)

Càries: quant de temps triguen a arribar a l'interior de la dent?

D’entre totes les patologies orals, la càries és la que presenta una prevalença més gran a qualsevol edat, ja que afecta per igual nens i nenes, joves, adults i grans. El que comença sent una càries superficial, que afecta l’esmalt d’una peça, es pot convertir en una cosa més seriosa. Amb el pas del temps, la càries destrueix progressivament les estructures dentals i penetra cap a l’interior de la peça. T’has preguntat, precisament, quant triga una càries a arribar a la polpa o nervi?

 

Encara que no es pot fitar un temps exacte, el cert és que el que un o una professional sí que pot determinar és com d’avançada es troba, com ha afectat la dent i quin és el tractament idoni per eliminar-la i reconstruir la peça.

Quins tractaments duem a terme per tractar les càries?

Podem diferenciar, bàsicament, entre dos tractaments: l’empaste o l’obturació i l’endodòncia. La idoneïtat d’un o altre, generalment, ve determinada per si la càries és superficial o ha avançat cap a l’interior.

 

L’obturació o empastament consisteix en l’eliminació dels teixits dentals afectats sobre l’esmalt. Un cop remoguts, les cavitats presents a la peça són emplenades amb materials d’obturació biocompatibles. Finalment, se’ls donen forma i es poleixen per reconstruir la dent del tot, de manera que el pacient pot recuperar-ne l’estètica i la funcionalitat.

 

No obstant això, quan una càries avança i danya la polpa, coneguda popularment com a nervi, cal una endodòncia. Aquest tractament consisteix en l’obertura de la peça, l’extracció total o parcial de la polpa i la neteja i la desinfecció dels conductes radiculars. Un cop realitzat aquest procediment, la peça s’obtura i es reconstrueix, i li torna la forma i la mida. De vegades, cal col·locar una corona per evitar fractures.

Etapes de la formació i evolució de la càries

En un primer moment, la càries es pot manifestar mitjançant unes petites taques blanques sobre la superfície de les peces afectades. Més endavant, en una segona etapa aquesta desmineralització de l’esmalt provoca l’afebliment d’aquesta capa i la penetració cap a la dentina, l’interior de la peça.

 

En aquests casos, el pacient pot sentir molèsties agudes, sensibilitat dental, dolor en mossegar i aparició de flegmons o abscessos dentals, tot això com a conseqüència de la infecció de la polpa dentària.

Consells per prevenir aquesta patologia

La prevenció és la clau per evitar l’aparició i el desenvolupament de la càries. D’aquesta manera, la higiene bucodental diària, les revisions odontològiques periòdiques i els tractaments conservadors recomanats per un professional són els tres pilars bàsics.

En el dia a dia, és fonamental raspallar les dents després de cada àpat amb un dentifrici fluorat durant, almenys, dos minuts. Aquest mineral preveu la càries i, a més, ens ajuda a enfortir i remineralitzar l’esmalt. D’altra banda, l’ús del fil dental i dels raspalls interproximals ens permet eliminar les restes d’aliments i la placa bacteriana de les zones interdentals i per sota de la línia de les genives. En aquest sentit, cal recordar que, a més de les càries presents a la superfície masticatòria, també n’hi ha d’altres que afecten les zones interdentals i l’arrel de les dents.

 

A l’Institut Dental Pere Claver estem compromesos amb la prevenció mitjançant la higiene bucodental. Per això, durant les teves visites, t’oferirem totes les recomanacions que necessitis per aplicar una tècnica de raspallat correcta, triar el dentifrici adequat o utilitzar el fil dental i els raspalls interproximals a la teva rutina diària.

Si tens algun dubte o creus que pots estar patint càries en una o més de les teves dents, consulta’ns! Pots posar-te en contacte amb nosaltres trucant-nos al telèfon 93 443 12 00 o deixant-nos les teves dades al formulari de la nostra pàgina web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar

No Comments

Leave a Reply