5
(1)

Traumatisme oral. Què faig si rebo un cop a la cavitat bucal?

Moltes vegades relacionem el traumatisme oral només als esportistes, però… fer esport és realment l’única causa de les lesions a les dents?

 

Realment només el 39% dels traumatismes els pateixen esportistes. Els traumatismes dentals són molt freqüents a la infància i l’adolescència, considerant-se la segona causa de demanda odontològica urgent després de les càries dentals. De fet, cada any es comptabilitzen més de 5 milions de lesions dentàries a causa de traumatismes.

 

Els traumatismes poden derivar a diferents conseqüències: ferida o contusió de mucoses, luxació de les dents, fractura dels ossos de la mandíbula o fins i tot, pèrdua total de la dent. Per això és important conèixer i tractar de forma adequada cada cas segons la seva complexitat.

 

Com actuar si he rebut un cop a les dents?

La zona de la boca és especialment sensible i vascularitzada i, per tant, acostuma a sagnar amb gran facilitat i de manera aparatosa. Si has rebut un cop a la zona bucal i tens molta sang, intenta mantenir la calma i no espantar-te.

 

Cal que, primer de tot, glopegis aigua i netegis bé la zona. Això et permetrà tenir una visió més clara. Has de revisar-te les parts més toves com els llavis, les galtes, el paladar, el frenet labial superior o la llengua, per detectar d’on surt la sang. Un cop trobis la ferida, pressiona-la amb una gasa o un mocador net durant uns 15-20 minuts per tallar l’hemorràgia.

Tingues en compte que si en el moment del cop estaves menjant o tenies alguna pastilla o xiclet a la boca, hauries de retirar-lo tan aviat com puguis.

 

Un cop la zona ja no estigui bruta ni amb sang, pot ser que no hi hagi cap lesió traumàtica i que únicament sigui una ferida superficial de les mucoses bucals. Però… què passa si sento dolor o si que hi ha lesions físiques? A continuació t’expliquem quins tipus de lesions existeixen i com tractar-les:

 

  • Trauma dentoalveolar

En el cas que sentis dolor en alguna de les dents, però a simple vista no es vegi cap lesió, correspon a un trauma dentoalveolar. En aquest cas, el cop t’ha afectat les estructures de suport que rodegen les dents i encara que no hi hagi fractura o desplaçament evident, cal que sigui avaluat per un odontòleg per diagnosticar, tractar i evitar seqüeles.

 

  • Ruptura de la dent (fractura o estellat)

Si el cop ens ha provocat la ruptura de la peça dental, és important que ens guardem aquest tros amb llet freda o sèrum fisiològic. El més habitual és que aquest tros pugui tornar-se a enganxar la dent o, en el cas que hi hagi una esquerda, que es poleixi perquè quedi alineat.

 

  • Luxació dental

Una luxació és quan una dent es desplaça de la seva posició natural, separant-se o perdent la continuïtat entre els teixits del seu voltant. Davant d’aquesta situació, cal realitzar una exploració clínica i radiològica de la zona, per valorar el grau de desplaçament i determinar si existeix una fractura de la zona radicular. En la seva majoria, es farà una recol·locació de la dent luxada, una immobilització d’aquesta i un control posterior.

 

  • Avulsió

Una avulsió és quan la peça dental surt completament del seu alvèol. En produir-se, el sistema de fixació de la dent es lesiona, de manera que la polpa es necrosa i es perd la peça dental. En el cas que la lesió afecti una peça definitiva, s’ha de conservar la dent perduda i s’ha d’acudir ràpidament a la clínica dental. És molt important agafar la peça dental, netejar-la per treure-li la brutícia i transportar-la a la clínica amb llet freda o sèrum fisiològic. Un cop a la clínica i després de fer diverses comprovacions, es procedirà a la reimplantació. Després de la intervenció, el pacient haurà d’utilitzar una fèrula durant tres setmanes fins que es fixi la dent.

En el cas que la peça perduda sigui temporal, no es tornarà a implantar i es deixarà que creixi la definitiva que ocupa aquell espai.

 

  • Intrusió

La intrusió o luxació intrusiva és coneguda quan la peça dental és empesa cap a l’interior de l’os. En aquest cas, caldrà anar a la clínica dental amb urgència per tal que els especialistes estudiïn exhaustivament el cas. Si la corona dental encara és visible, en la majoria dels casos la dent afectada baixarà fins a la seva posició correcta. Si la dent no es veu i aquesta és definitiva, s’haurà de fer un tractament de reposicionament amb ortodòncia o reposicionament quirúrgic.

 

 

l’Institut Dental Pere Claver, som experts en tractar traumatismes orals. Si et fas un cop, no deixis passar el temps, segueix les nostres indicacions i fes-nos una visita. Mitjançant una avaluació exhaustiva de la boca i una radiografia, podrem determinar quin tipus de lesió tens i quin tractament és l’idoni.

 

Pots demanar-nos una cita trucant-nos al telèfon 93 443 12 00 o deixant-nos les teves dades al formulari de la nostra pàgina web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar

No Comments

Leave a Reply