Salut Bucodental i persones amb discapacitat o diversitat funcional
5
(2)

Salut bucodental i persones amb disCapacitat o diversitat funcional

Amb motiu del Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat, aquest any 2020 la UNESCO commemora aquesta data amb el lema: “Reconstruir millor: cap a un món post-COVID-19 inclusiu, accessible i sostenible per, per a i amb les persones amb disCapacitat”. Les conseqüències socials, econòmiques i de salut relacionades amb la pandèmia de la COVID-19 afecten directament les persones amb disCapacitat o diversitat funcional. Per aquest motiu, es posa sobre la taula la importància d’enfortir l’esforç col·lectiu per tal que aquestes persones puguin tenir accés als serveis essencials, com ara la salut, la protecció social, l’educació, el treball i els seus drets.

En aquest article expliquem quines són les principals patologies bucodentals que poden afectar les persones amb discapacitat o diversitat funcional, els tractaments dentals més freqüents i quina atenció odontològica oferim a l’Institut Dental Pere Claver.

Quines disCapacitats poden necessitar especial atenció bucodental?

Els tractaments odontològics per a persones amb disCapacitat estan dirigits a pacients amb qualsevol tipus de disCapacitat física, intel·lectual i sensorial, ja sigui moderada o greu.

Així, a l’Institut Dental Pere Claver tractem persones amb disCapacitat intel·lectual de procedència congènita, com l’autisme, disCapacitat derivada de problemes de salut menta com la psicosi i l’esquizofrènia, o la disCapacitat física i psíquica post-traumàtica per degeneració articular o d’origen tumoral.

De la mateixa manera, també tractem les persones amb anòxia o hipòxia, les que pateixen síndrome de malformació congènita, com el Síndrome de Down, el Síndrome de Rett, el Síndrome d’Angelman, el Síndrome West, etc., les afectades per qualsevol tipus de paràlisi cerebral i d’encefalitis i les que han desenvolupat Alzheimer, demència senil i altres tipus de demència o trombosi.

Quines són les patologies bucodentals més habituals entre les persones amb disCapacitat o diversitat funcional?

Els pacients amb diversitat funcional física, psíquica o sensorial i amb malalties neurodegeneratives i psiquiàtriques tenen una sèrie de necessitats específiques quant a la cura de la seva salut bucodental. Aquestes estan directament relacionades amb les característiques físiques i psíquiques de cada pacient, ja que, per exemple, alguns d’ells no poden realitzar la higiene bucodental diària per si sols, sinó que necessiten l’ajuda d’un/a familiar o tutor/a legal.


La caries, la gingivitis i la periodontitis, per tant, són algunes de les patologies orals més freqüents entre aquestes persones, com a conseqüència, en moltes ocasiones, de la falta d’una higiene adequada. Per tal de prevenir aquestes afeccions, recomanem l’ús de dentífric i col·lutoris antisèptics o, en cas que el pacient no pugui controlar la deglució, esprais amb clorhexidina.


Per altra banda, la boca seca, un problema conegut com xerostomia, és habitual entre els pacients amb
discapacitat o diversitat funcional. En molts casos, aquesta sensació està associada a la ingesta d’alguns medicaments. En aquest sentit, l’halitosi o el mal alè també acostuma a ser freqüent, sobretot si la persona pateix acumulació de placa bacteriana i malalties periodontals.


Els traumatismes dentals, relacionats amb cops i caigudes, i les lesions a la llengua i les mucoses orals són altres afeccions comuns.

Quins són els tractaments odontològics més habituals entre les persones amb discapacitat o diversitat funcional?

A l’Institut Dental Pere Claver, amb més de 15 anys d’experiència en l’atenció de pacients amb discapacitat i diversitat funcional i en tractaments amb anestèsia general i sedació conscient, oferim un servei d’atenció odontològica integral per a aquestes persones. Precisament, el nostre objectiu és la millora de la seva salut bucodental i qualitat de vida. Per aquest motiu, oferim un tracte proper i disposem d’unes instal·lacions adaptades a les seves necessitats i infraestructures adequades per a la seva atenció. A més, tenim un equip d’odontopediatria especialitzat en l’atenció de nens i nenes amb discapacitat.


Les revisions periòdiques són fonamentals perquè aquestes persones puguin mantenir una salut bucodental òptima. D’aquesta manera, detectem precoçment algunes patologies com la càries, la gingivitis i la periodontitis i, per tant, podem tractar-les en estadis inicials. A més, durant aquestes visites, ensenyem als/les pacients i als/les seus/seves familiars o tutor/es legals algunes de les tècniques per aconseguir una higiene bucodental diària adequada.


En alguns casos, no obstant això, si els o les pacients han perdut alguna dent, poden necessitar un tractament amb implants o pròtesis dentals per tal de rehabilitar la boca. En altres situacions, a més, poden requerir cirurgia maxil·lofacial. En tot cas, és convenient reposar les peces dentals perdudes per evitar dificultats afegides durant la masticació i la deglució dels aliments. A més, aquesta situació té un gran impacte en l’autoestima dels pacients. Quan les persones amb
disCapacitat perden dents, pot incrementar l’estigma i afectar la seva autoestima.

 

Si necessites demanar-nos una cita, pots fer-ho trucant-nos al telèfon 93 443 12 00 o a través del formulari del nostre web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar

No Comments

Leave a Reply