Salut bucodental i diabetis
0
(0)

Com afecta la diabetis a la salut bucodental dels pacients que la pateixen?

La diabetis mellitus (DM) és una malaltia metabòlica crònica que es desenvolupa com a conseqüència de la falta de producció d’insulina per part del pàncrees. La diabetis es caracteritza per la hiperglucèmia, és a dir, per un augment dels nivells de glucosa en la sang, perquè l’organisme és incapaç d’aprofitar la glucosa com a font d’energia i, per tant, aquesta s’acumula al torrent sanguini.

La diabetis mellitus tipus 1 (DM1), la diabetis mellitus tipus 2 (DM2), la diabetis gestacional i la diabetis mellitus secundària són les més freqüents. En tot cas, aquesta malaltia requereix un control metabòlic correcte per prevenir l’aparició d’altres patologies a llarg termini.

Sabies que, a més, les persones amb diabetis presenten un major risc de patir processos infecciosos a la boca, especialment patologies periodontals? Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, expliquem quines són les afeccions bucodentals més freqüents en aquests casos i si existeixen limitacions a l’hora de realitzar alguns tractaments odontològics.

Quines són les principals patologies bucodentals relacionades amb la diabetis?

La diabetis mellitus incideix directament en l’estat de les dents i les genives dels pacients que la pateixen. Les persones amb diabetis presenten una major probabilitat de patir patologies periodontals, però, a més, aquestes afeccions de la boca poden afectar el control de la glucèmia. Per aquest motiu, és fonamental que diàriament posin en pràctica una rutina exhaustiva d’higiene bucodental i que visitin el dentista com a mínim cada sis mesos. D’aquesta manera, podem controlar l’estat de la boca i, si cal, establir una planificació dels tractaments odontològics adequats.

Malalties periodontals: gingivitis i periodontitis

Les malalties periodontals tenen el seu origen a la boca, generalment com a conseqüència de l’acumulació de placa bacteriana, però repercuteixen en la salut general. Els i les pacients amb diabetis són més propensos a patir gingivitis i periodontitis i, a més, aquestes patologies poden alterar el control de la glucèmia. La resposta immunològica i inflamatòria d’aquestes persones és més greu i provoca que la periodontitis evolucioni més ràpidament.

La gingivitis es pot tractar mitjançant l’eliminació de la placa present en les zones interdentals i subgingivals. En tot cas, si no es detecta i tracta de forma precoç, pot convertir-se en periodontitis, una patologia més greu que implica la pèrdua dels teixits periodontals i, fins i tot, de les dents afectades. No obstant això, la higiene diària i les revisions odontològiques periòdiques són essencials per prevenir la seva aparició.

Càries, boca seca o xerostomia

La hipoglucèmia, els nivells baixos de glucosa en la sang, i la hiperglucèmia, els nivells alts, augmenten el risc de patir càries. En aquest sentit, la boca seca, també coneguda com xerostomia, no només pot causar molèsties, llagues i infeccions, sinó que la disminució de la producció salival també fa més susceptibles els i les pacients diabètics a tenir càries.

Alguns medicaments i l’alteració de l’estat metabòlic poden ser, precisament, l’origen de la xerostomia. A més de la càries, també acostumen a ser més propensos a patir problemes com la candidiasi oral.

Infeccions i problemes relacionats amb la cicatrització dels teixits

Quan hem de realitzar un tractament odontològic que requereix d’una cirurgia a la boca, valorem la situació de cada pacient per tal de minimitzar el risc d’infecció i facilitar el procés de cicatrització dels teixits. Tot i amb això, abans, durant i després de la intervenció, han de mantenir els nivells de glucosa en la sang sota control.

Diabetis i implants dentals

Tot i que els i les pacients diabètics no presenten un risc més elevat de patir complicacions derivades de la col·locació d’implants dentals, sí que existeix una major probabilitat que pateixin malalties periimplantàries. No obstant això, si el control de la glucèmia és correcte i se segueixen les recomanacions postoperatòries facilitades pel dentista, el risc disminuirà.

Per prevenir qualsevol complicació associada als procediments d’implantologia oral, és imprescindible que la persona diabètica segueixi una rutina exhaustiva d’higiene oral i acudeixi a totes les revisions periòdiques amb el seu dentista i l’endocrinòleg.

Diabetis, salut bucodental i COVID-19

La cura de la salut bucodental de les persones diabètiques durant la pandèmia de la COVID-19 és més important que mai, ja que formen part d’un dels grups de risc més significatius. Per aquest motiu, des de l’Institut Dental Pere Claver recomanem visitar el dentista, com a mínim, cada sis mesos i seguir les seves recomanacions. És fonamental, a més, mantenir una higiene bucodental correcta, raspallant les dents després de cada àpat i fent ús del fil dental i/o dels raspalls interproximals. Si s’utilitzen pròtesis dentals, cal que aquestes quedin perfectament ajustades.

 

Per altra banda, és convenient examinar periòdicament l’estat de la boca i parar atenció a les possibles molèsties derivades. És a dir, al sagnat durant el raspallat de les dents, a les inflamacions d’algunes zones de forma sobtada o a la presència d’abscessos dentals. En aquests casos, és important no automedicar-se i visitar el dentista de forma urgent.

 

Si necessites més informació sobre els tractaments odontològics que realitzem, pots posar-te en contacte amb nosaltres en el telèfon 93 443 12 00 o a través del formulari del nostre web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar

No Comments

Leave a Reply