Ortopèdia maxil·lar Quan és recomanable iniciar aquest tractament durant la infància?
0
(0)

Quan és recomanable un tractament amb ortopèdia maxil·lar durant la infància?

Tot i que estan relacionats entre ells, molt sovint existeix certa confusió entre els conceptes d’ortopèdia maxil·lar i ortodòncia. En aquest sentit, els tractaments amb dispositius d’ortopèdia ajuden a prevenir i corregir les anomalies de les estructures òssies i esquelètiques de la boca mitjançant aparells fixos o removibles. D’aquesta manera, aconseguim estimular o detenir el desenvolupament dels maxil·lars, reorientant el creixement craniofacial. Per altra banda, l’ortodòncia aplega tots els tractaments que, mitjançant brackets o alineadors dentals, permeten canviar la posició de les dents i, per tant, solucionar problemes maloclusius i de malposició.

L’ortopèdia pot utilitzar-se amb nens i adults, però, sens dubte, l’edat dels i de les pacients és un factor important que s’ha de tenir en compte, ja que durant la infància els ossos facials encara es troben en desenvolupament. Per aquest motiu, és convenient que els menuts visitin per primera vegada l’odontopediatra durant el seu primer any de vida i l’ortodoncista una vegada fets els 6 anys. Tot i amb això, a partir dels 2 anys, en funció de la situació de cada nen o nena, podem recomanar un tractament amb aparells d’ortopèdia.

Quins són els principals problemes bucodentals que podem tractar amb ortopèdia maxil·lar?

Durant la infància, qualsevol anomalia detectada a temps, per norma general, pot corregir-se de forma eficaç i, a més, pot evitar tractaments més complexos durant l’adolescència i l’edat adulta. És el cas de l’ortodòncia, però també de la cirurgia ortognàtica.

Els aparells d’ortopèdia maxil·lar, per tant, permeten solucionar problemes maloclusius relacionats amb l’herència genètica o els mals hàbits adquirits durant els primers anys de vida. La succió del dit polze, l’ús del xumet més enllà dels 2 o 3 anys, la respiració a través de la boca o la deglució atípica i la interposició de la llengua són alguns dels més freqüents. En molts casos, aquestes accions poden afavorir la deformació de les estructures òssies facials. La mossegada creuada i oberta i la malposició de les dents són problemes habituals associats a aquests hàbits.

El tractament d’ortopèdia, en un període que pot oscil·lar generalment entre els 6 i els 18 mesos, no només permet solucionar la maloclusió, sinó, a més, adaptar funcionalment tots els elements que formen part de l’aparell masticatori. És a dir, la posició de les dents, de la llengua, dels llavis, les relacions intermaxil·lars i tota la musculatura de la boca. Així, en funció de l’objectiu del tractament, recomanarem l’ús d’aparells fixos o removibles d’avançament mandibular, expansió maxil·lar, detenció del desenvolupament mandibular, etc.

Quins són els avantatges d’un tractament d’ortopèdia durant la infància?

Si durant la infància veus que les dents del teu fill o de la teva filla tenen una alineació incorrecta i/o ha adquirit alguns mals hàbits orals, és important que ho facis saber al seu odontopediatra. La detecció a temps de qualsevol problema de maloclusió i malposició dentària pot evitar tractaments d’ortodòncia i/o cirurgia ortognàtica més complexos en un futur.

Per altra banda, gràcies a l’ús d’aquest aparells afavorim un creixement facial i corporal correcte i evitem problemes funcionals.

A l’Institut Dental Pere Claver som experts en tractaments d’ortopèdia maxil·lar i ortodòncia per a nens i adults. Si vols demanar-nos una cita, pots fer-ho trucant-nos al telèfon 93 443 12 00 o a través del formulari del nostre web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar