0
(0)

Quan extraiem els queixals del seny?

Els queixals del seny són les quatre últimes peces dentals definitives en emergir, a partir dels 17 anys aproximadament. Conegudes també com a tercers molars o carenes, la majoria de les persones tenen totes o algunes d’aquestes peces. No obstant això, n’hi ha d’altres que mai no els arriben a créixer. Tot i que popularment s’associa el desenvolupament dels queixals del seny a la presència de molèsties i de diverses complicacions bucodentals, no sempre ha de ser així.

 

L’origen dels tercers molars es troba als nostres avantpassats, quan es requeria una mandíbula més desenvolupada per poder mastegar els aliments. D’aquesta manera, la boca tenia més espai perquè aquestes peces poguessin emergir. Amb l’evolució de l’espècie humana i el canvi en la dieta, però, la mandíbula va tendir a fer-se més petita. Actualment, els queixals del seny no compleixen una missió essencial a la boca, per la qual cosa, en el cas que el o la pacient presenti complicacions, dolor o molèsties, podem realitzar una cirurgia per extreure’ls.

 

Símptomes de creixement dels queixals del seny

Si els queixals del seny emergeixen i es desenvolupen correctament, és possible no patir cap tipus de molèstia. En molts casos, però, la simptomatologia associada al seu creixement passa pel dolor, la infecció i la inflamació.

 

Aquesta situació normalment es produeix quan els queixals no creixen de forma vertical, sinó que ho fan inclinats o torts. En altres casos, també poden emergir parcialment, perquè no tenen prou espai per fer-ho, coneixent-se com a peces incloses o retingudes.

 

Extracció dels queixals del judici: principals problemes associats a aquests molars

La complicació més freqüent associada als queixals del seny és el dolor agut i persistent a la zona d’erupció. Aquestes molèsties són cícliques i es produeixen durant els períodes en què la peça es desenvolupa. Així mateix, aquesta situació pot provocar cefalees, problemes a les orelles, molèsties a les galtes, inflamació, etc. El creixement inadequat i la manca despai, a més, poden originar l’apinyament de les dents adjacents i, en casos greus, el moviment de la resta de les dents de la boca.

 

D’altra banda, quan els queixals exerceixen pressió, és freqüent que es produeixi la inflamació de les genives. A més, en el cas que aquestes peces no emergeixin del tot, les restes de placa bacteriana poden acumular-se al sac eruptiu de la peça, provocant una infecció coneguda com a pericoronaritis. Si no és tractada a temps, pot arribar a afectar l’os i fins i tot propagar-se a altres zones de la cara.

 

La zona on es troben els queixals del seny és difícil de netejar, per la qual cosa en molts casos poden aparèixer càries. En altres, les càries poden desenvolupar-se a les arrels de les dents adjacents. Els tumors i els quists també són problemes relativament freqüents quan les peces s’enquisten i no emergeixen correctament.

 

En tots aquests casos, després duna avaluació exhaustiva de la boca del pacient, podem recomanar lextracció daquestes peces. Com a normal general, si els tercers molars estan sans, han crescut del tot, tenen la posició adequada, no afecten la mossegada, no provoquen dolor i molèsties i es poden netejar correctament, no ha de ser extrets.

 

Si t’estan sortint, o ja t’han sortit, els queixals del seny i sents molèsties, a l’Institut Dental Pere Claver et podem ajudar. Al nostre centre, comptem amb el servei de cirurgia maxil·lofacial, encarregat del diagnòstic i tractament quirúrgic de qualsevol problema relacionat amb l’estructura oral i facial.

 

Si tens algun dubte o vols demanar-nos una cita, pots posar-te en contacte amb nosaltres al telèfon 93 443 12 00 o deixant-nos les teves dades al formulari de la nostra pàgina web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar