0
(0)

L’oclusió és la relació funcional entre els components del sistema masticatori, és a dir, entre els ossos maxil·lars (maxil·lar superior i mandíbula) i les dents, influint també les genives, el sistema neuromuscular, les articulacions temporomandibulars i l’esquelet craniofacial. Quan aquests no encaixen, se’l nomena maloclusió.

 

És un problema odontològic comú, de fet, Europa Press afirmava que aproximadament un 80% de la població pateix mala oclusió dental. Això no només pot afectar estèticament, sinó que pot arribar a crear problemes estomacals, ja que aquesta és la màxima encarregada de la masticació, és a dir, de mantenir totes les parts de l’aparell estomatognàtic en perfecte estat de salut.

Què pot causar una mala oclusió?

 Al llarg del temps l’oclusió va evolucionant ja que els ossos, les dents i el teixit de suport periodontal i gingival es van adaptant als estímuls interns i externs.

Tot i això, hi ha alguns factors que poden provocar una incorrecta oclusió dental:

  • Complicacions a la respiració nasal: l’obstrucció generada per hipertròfia de les amígdales i adenoides genera que es respiri per la boca. Això pot provocar problemes d’oclusió.
  • Onicofàgia: el costum i/o mania de mossegar-se l’ungla o objectes.
  • Deglució atípica i protecció lingual: col·locació inadequada de la llengua a l’hora d’empassar. La llengua pressiona contra els incisius superiors o inferiors i, a la llarga, les dents es desplacen cap endavant.
  • Hereditari: els trets físics es transmeten de pares a fills i una mala oclusió pot ser també hereditària.
  • Ús del biberó o hàbit de llepar-se’n el dit: aquests hàbits si es fan de forma prolongada a la infància pot canviar l’orientació de les arcades dentàries i/o ocasionar insuficient desenvolupament del maxil·lar superior.
  • Absència de dents: si per un traumatisme o malaltia periodontal o càries hem perdut una peça dental i no ho hem tractat, aquest buit pot forçar a moure la resta de les dents per ocupar aquest espai.

Quins tipus d’oclusió dental existeixen?

Classe I o oclusió correcta: És l'oclusió dental ideal que passa quan l'arcada superior i inferior estan perfectament alineades. En aquest cas, l'arcada superior s'obre lleugerament respecte l'arcada inferior i cada dent conclou amb la seva peça dental antagonista. Per tant, hi ha una distribució correcta de les forces i la masticació està ben repartida.

Classe II: Es dóna quan l'arcada dentària inferior és posterior, és a dir, que les dents frontals superiors es projecten cap endavant. Els pacients amb aquest tipus d'oclusió tenen el llavi inferior retret i una aparença convexa.

Classe III: Això passa quan els molars inferiors estan molt endavant i, per tant, la mandíbula es projecta més endavant que les dents superiors. Tenen una aparença còncava amb el mentó prominent.

Tractaments per a l’oclusió dental

 

Per poder aconseguir una bona oclusió dental hi ha diversos tractaments. A l’Institut Dental Pere Claver oferim cadascun d’ells i els personalitzem en cada cas per aconseguir l’oclusió de classe I i, conseqüentment, per millorar la teva qualitat de vida.

 

Ortodòncia: Ja sigui invisible com amb brackets, l’ortodòncia busca alinear les peces dentals mitjançant micromoviments. És la solució més comuna.

Carilles dentals: Són unes facetes de composite o de porcellana que poden millorar malament posicions lleus i espais entre dents, a més de modificar l’aparença de la peça tant en forma com en color.

 

El nostre consell és que els problemes de mal oclusió es corregeixin durant la infància, ja que els ossos encara s’estan desenvolupant i així en podem guiar el creixement. Des de l’Institut Dental Pere Claver no recomanem cap altre tractament ja que els altres procediments se centren més en l’estètica i no tant en la mossegada. Tot i això, estudiem cada cas dels nostres pacients per detectar quin tipus de mal oclusió presenta i quin tractament odontològic hem d’aplicar.

 

Posa’t en contacte amb nosaltres i informa’t: t’esperem a la nostra clínica dental ubicada a Barcelona, concretament al carrer Vila i Vilà, 16.

 Si necessites assessorament sobre un problema de mala oclusió dental pots trucar-nos 93 443 12 00, visitar-nos o posar-te en contacte via formulari web.

 

Recorda: La primera visita és gratuïta!

 

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar

No Comments

Leave a Reply