Hi ha aspectes que has de saber sobre el somriure gingival i una és que es tracta. El somriure gingival no és una patologia, simplement és una condició de les persones que presenten una desproporció entre dents i genives. És a dir, que, en somriure, queda exposada una part important de la geniva superior. És un tipus de somriure que afecta l’estètica dental, però que també forma part de la personalitat i de la característica física de la persona que en té.

Tot i que és una condició anomenada “de percepció”, els experts han volgut definir uns paràmetres per poder detectar el somriure gingival: superior a 4 mil·límetres de mostra de geniva per a dones i més de 2 mil·límetres per a homes.

Per què es produeix el somriure gingival?
  • Desgast de les dents: Això pot fer que s’hagi descompensat la proporció entre dent i geniva.
  • Incorrecta higiene dental: Una infecció que causa una inflamació pot fer que les dents quedin cobertes de geniva i semblin més curtes.
  • Maloclusió: Quan hi ha manca de contacte entre les dents superiors i inferiors.
  • Llavi superior hiperactiu: Quan els músculs del llavi superior s’usen excessivament per inèrcia pròpia, pot fer que el llavi superior s’elevi i exposi el teixit.
  • Teixit excessiu de genives: De vegades la causa més comuna és, simplement, tenir massa teixit gingival i que aquest cobreixi massa les dents.
Com corregir el somriure gingival

 

Hi ha diferents tècniques per corregir estèticament el somriure gingival. El primer pas per saber quin tractament aplicar és entendre i conèixer el cas de cada pacient. Un cop detectat l’origen del problema, els tractaments poden ser:

 

–      Ortodòncia: Els tractaments d’ortodòncia serveixen per quan el somriure gingival és causat per una maloclusió. Es pot produir tant amb ortodòncia invisible o brackets, ja que els dos tractaments serveixen per desplaçar el conjunt dentari i corregir les alteracions de desenvolupament que poden afectar la funcionalitat de la boca i l’estètica facial. No és un procediment quirúrgic i, per tant, a diferència dels altres, és més llarg en el temps.

–      Gingivectomia: És un dels tractaments més comuns. Es tracta de retallar l’excés de geniva que recobreix la corona de la dent, deixant a la vista una quantitat més gran de dent. La manera de realitzar aquest tractament és amb un bisturí elèctric, aconseguint una major precisió i un sagnat mínim. El procediment és indolor i segur, ja que es fa amb anestèsia local. Després del tractament, la geniva no torna a la posició anterior.

–      Cirurgia estètica de genives o gingivoplàstia: És un altre tipus de tractament, però en lloc de retallar la geniva, es tracta de reposicionar-la o, fins i tot, modificar la posició de la mucosa reduint el recorregut del llavi en somriure. La majoria de vegades la gingivoplàstia es realitza simultàniament amb la gingivectomia, amb la diferència que aquest és totalment estètic i la gingivectomia pot servir per eliminar geniva que contingui placa bacteriana i així tornar la salut al teixit gingival.

 

Existeixen tractaments també pioners però que no oferim a l’Institut Dental Pere Claver com l’àcid hialurònic o la infiltració de bòtox per disminuir la força del múscul en cas de tenir llavi hiperactiu i així cobrar correctament la geniva.

 

Patologies a causa del somriure gingival

Encara que el somriure gingival és una imperfecció a l’estètica de la cara, pot causar afeccions a les genives com a patologies periodontals, ja que, en comptar amb una geniva més àmplia, es crea més quantitat de placa bacteriana i tosca a la zona.

Ja sigui perquè vols corregir el teu somriure gingival o perquè creus que tens una infecció bucodental, és important posar-te en mans d’un professional que dissenyi i analitzi el tractament personalitzat.

A més, no oblidis que has d’eliminar els bacteris amb una higiene dental completa usant fil dental o irrigadors. L’objectiu sempre ha de ser el mateix: una boca amb aparença bonica, però sobretot: funcional i sana.

Si estèticament vols millorar el teu somriure o creus que necessites una revisió, contacta amb el nostre Institut Dental Pere Claver via el nostre formulari o trucant-nos. Prometem un estudi personalitzat i millorar la teva qualitat de vida!

 

No Comments

Leave a Reply