És el nadal una excusa per despreocupar-se de la salut bucodental? No! Justament durant aquestes dates és força habitual que augmentem considerablement el volum d’aliments que ingerim, especialment de sucre, sobrepassant fàcilment el nivell recomanat segons l’OMS (al voltant dels 25 grams diaris).


Com sabem que, en aquests ambients i reunions, dinars i sopars amb familiars, amics i companys, de vegades tenir cura de la nostra salut bucodental ens resulta una mica difícil, a Pere Claver Institut Dental volem recomanar-te certs aliments que pots afegir als teus menús nadalencs i que et poden ajudar a protegir la teva salut bucal:

Poma

Per a les postres i per allunyar-nos una mica dels torrons o els polvorons, una molt bona recomanació és la poma. És una fruita rica en fibra que gràcies a les seves propietats bactericides pot arribar a eliminar els bacteris que ataquen les dents. A més, gràcies a la seva duresa i rugositat, ajuda a mantenir la higiene de la teva boca netejant les superfícies de les dents, enforteix les genives i regula el PH, augmentant la creació de saliva.

Peix blau

Si per a aquestes festes no saps per què el peix decidir-te… t’aconsellem el tipus blau. De fet, les teves dents sempre agrairan una dieta rica en peix, però si és blau, més! Són un tipus de peix amb alts continguts en vitamina D que afavoreix l’absorció del calci i el fòsfor, nutrients essencials que enforteixen les nostres dents i genives i els protegeixen davant d’infeccions.

Pebrot vermell

Pels acompanyaments o els aperitius… no oblidis el pebrot vermell! Aquest aliment no ens ajudarà tant a netejar la nostra cavitat bucal, sinó que el seu alt contingut en vitamina C farà que conservem la salut periodental i ajudarà a reparar els teixits connectius que prevenen la inflamació de les genives.

Productes lactics

La llet i els seus derivats són la major font de calci, un mineral que contribueix a la formació i desenvolupament de les dents. Els formatges, iogurts (rics en probiòtics) o nates poden exercir una tasca de reconstrucció de l’esmalt ajudant a mineralitzar les dents i neutralitzar els àcids de la boca, aportant més protecció. No dubtis a incorporar-los a les teves dietes!

Verdures de fulles verdes

Les verdures de fulles verdes ingerides en cru ens obliguen a mastegar força i la masticació, a més de garantir la bona digestió, incrementa la producció de saliva que dilueix els àcids i neteja els residus a les dents. A més, els vegetals de fulles verdes són rics en minerals i vitamines A, B2 i B12, que fan les genives més resistents. Sabent això, acompanya els teus menjars sempre amb una amanida d’espinacs, col arrissada, ruca o enciam roman a la teva taula. Serà un regal per als teus convidats i els seus somriures.

Sabent que aquests aliments poden ajudar a contrarestar els excessos nadalencs, no dubtis a afegir-los al teu menú!

És important recordar que, encara que el Nadal ens genera molta emoció i ens pot permetre algun excés, no podem abusar de dolços, carn vermella, aliments fregits, productes processats ni alcohol. El consum d’alcohol disminueix la resposta del sistema immune en general i això, portat a la boca, fa que els bacteris que hi habiten creixin i augmentin i que tinguem més probabilitats de tenir càries o malalties. En conclusió, cal tenir cura dels excessos, no només per la nostra salut bucodental, sinó pel nostre benestar general.

 

Tampoc no podem oblidar la correcta neteja dental amb raspall, sedes dentals, irrigadors i raspadors linguals. Això ens evitarà que els sucres naturalment presents als aliments acabin formant part del nostre organisme i facin que apareguin malalties i patologies com la càries, la gingivitis o la periodontitis.

 

Així que: gaudeix de les festes amb moderació, intenta afegir aliments sans a la teva dieta nadalenca i cuida, sempre, de la teva salut i higiene bucodental. D’aquesta manera, et garantim un Nadal ple de somriures!

No Comments

Leave a Reply