4.3
(4)

Com et pots autoexplorar la boca per prevenir el càncer oral?

Moltes persones encara no són conscients de la importància que té visitar el dentista, com a mínim, una vegada a l’any, per prevenir qualsevol tipus de patologia bucodental. Entre elles, el càncer oral. Segons les dades del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), anualment, a Catalunya es detecten al voltant de mil casos nous d’aquesta malaltia. De tots ells, tan sols entre un 25% i un 30% són avaluats per un professional de manera primerenca. Per això, un de cada quatre casos és potencialment mortal, perquè moltes vegades es diagnostica en un estat molt avançat.

Les revisions odontològiques, doncs, són un dels pilars de la prevenció d’aquesta malaltia. Mitjançant una avaluació i un tractament precoços, fins al 90% dels casos pot tenir cura. A més, des de l’Institut Dental Pere Claver us recomanem que, un cop complerts els 40 anys, us realitzeu una autoexploració de la boca cada, aproximadament, 6 mesos.

Aprofitant que aquest 12 de juny se celebra el Dia Europeu contra el Càncer Oral, us expliquem quins són els principals factors de risc d’aquesta malaltia, quins signes ens poden posar en alerta i quins passos seguir per autoexplorar la boca.

Quins són els principals factors de risc?

El consum de tabac i dalcohol són dos dels principals factors de risc de laparició del càncer oral. De fet, segons les dades del Consell General de Col·legis de Dentistes d’Espanya, aquestes dues substàncies estan involucrades en el 75-90% dels casos. D’altra banda, la higiene bucodental deficient, les pròtesis mal ajustades, que provoquen rascades i ferides intraorals, i les infeccions causades per alguns virus, com el del papil·loma humà, són altres dels factors que també poden incrementar el risc.

Com es pot detectar el càncer oral?

El càncer oral, generalment, es presenta com una petita úlcera, llaga o placa de tonalitats blanquinoses o vermelloses que, després d’unes dues setmanes, no sana. Encara que en molts casos es poden confondre amb simples aftes, és important que consultis qualsevol dubte amb el teu dentista. Especialment, si passen els dies i no experimenten cap millora.

Passos per a l'autoexploració de la boca per a la prevenció del càncer oral

Per fer-te una autoexploració completa de la boca, et recomanem seguir els passos següents:

  • Observa els llavis i busca canvis en la forma, color i/o consistència.
  • Controla l’estat de les genives, el paladar i les mucoses.
  • Explora les vores, el dors i la superfície de la llengua.
  • Palpa el coll per buscar algun petit embalum.
  • Vigila l’aparició de llagues o úlceres.

Si detectes una petita llaga que no desapareix, sents molèsties o localitzas algun petit bony a la boca o al coll, és important que el consultis amb el teu dentista. De la mateixa manera, no oblidis fer-te les teves revisions periòdiques, en què, a més de les dents, comprovarem l’estat de les genives i les mucoses.

A l’Institut Dental Pere Claver, podem ajudar-te a mantenir una boca sana! Si tens algun dubte o vols demanar-nos una cita, pots trucar-nos al telèfon 93 443 12 00 o deixar-nos les teves dades al formulari de la nostra pàgina web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar

No Comments

Leave a Reply