Institut Dental Pere Claver. El teu dentista de confiança a Barcelona.
4
(1)

Què és una fèrula de descàrrega per tractar el bruxisme?

T’aixeques pels matins sentint molèsties a la zona de la mandíbula? Creus que, especialment durant la nit, podries estrènyer les dents? El bruxisme, que consisteix en serrar i fer força amb les dents de forma involuntària, es un fenomen que, segons les dades del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), pateixen fins a un 20% de la població adulta i un 12% dels nens i les nenes. Durant la infància, el bruxisme és freqüent durant l’erupció de les dents temporals, però acostuma a desaparèixer quan creixen les definitives. Per tant, forma part d’un procés fisiològic que estimula la formació òssia i muscular de la cara. En moltes ocasions, la fèrula de descàrrega és el dispositiu que recomanem als i les pacients per evitar les conseqüències que el bruxisme pot ocasionar a la salut bucodental i la general.

Quina és la relació entre l’ansietat, la COVID-19 i el bruxisme? Quines són les causes més habituals d’aquesta afecció?

El bruxisme està molt relacionat amb els trastorns d’ansietat i l’estrès. En els últims mesos, precisament, a causa de la pandèmia de la COVID-19, els casos de bruxisme han augmentat o, per contra, s’han agreujat.

Tot i amb això, existeixen altres causes com a factors desencadenants. És el cas, per exemple, de la genètica, l’administració d’alguns fàrmacs, com els antidepressius, la maloclusió dental, l’asimetria esquelètica, l’artritis, la disfunció temporomandibular (DTM) i/o algunes patologies del sistema nerviós central.

Quines són les principals conseqüències del bruxisme si no es tracta amb una fèrula de descàrrega?

El bruxisme no només afecta la boca del o de la pacient que pateix aquest trastorn, sinó que també pot fer-ho en d’altres zones de l’organisme.

A nivell bucodental, el desgast dental, la presència de petites esquerdes o fissures i fins i tot la fractura de dents o pròtesis dentals són algunes de les conseqüències més significatives. Aquesta situació, a més, pot ocasionar sensibilitat dental. El desgast i l’erosió de l’esmalt deixen exposada la part interna de la dent, la dentina. D’aquesta manera, el o la pacient pot patir molèsties, sobretot, durant el consum de productes i begudes massa calentes, fredes, àcides o dolces. Per altra banda, també pot augmentar el risc de patir càries i malalties de les genives, gingivitis o periodontitis.

A nivell general, el bruxisme pot provocar mal de cap tensional, dolor a la zona de la mandíbula, especialment pel matí, i molèsties a l’articulació temporomandibular i a la musculatura que intervé en la masticació. En alguns casos, a més, els o les pacients poden sentir fatiga, insomni, mal d’oïda i tensió muscular a la cara. En les situacions més greus, pot afectar les cervicals, l’equilibri i la forma de caminar.

Com funciona i per a què serveix la fèrula de descàrrega del bruxisme?

El tractament més habitual per al bruxisme és la utilització d’una fèrula de descàrrega nocturna. Aquest dispositiu, fabricat amb materials rígids i a la mida de la boca de cada pacient, impedeix el contacte entre les dents de l’arcada superior i la inferior, per la qual cosa evita el desgast i, entre d’altres, la tensió muscular. Durant la nit, per tant, afavoreix la relaxació dels músculs i evita el serratge dental.

Tot i amb això, és recomanable fer un abordatge multidisciplinari a l’hora de tractar el bruxisme. Les teràpies de meditació i/o relaxació, l’exercici físic i, si es necessària, la teràpia psicològica poden ajudar el o la pacient amb els trastorns d’ansietat. Per altra banda, si el bruxisme ocasiona molèsties articulars i contractures, és important comptar amb l’ajuda d’un o d’una fisioterapeuta.

Si tens qualsevol dubte o vols demanar-nos cita perquè avaluem l’estat de la teva boca, pots fer-ho trucant-nos al telèfon 93 443 12 00 o deixant-nos les teves dades a través del formulari del nostre web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar