tabac i salut dental
0
(0)

Com afecta el tabac a la salut dental?

El tabaquisme és un dels majors problemes de salut pública a nivell mundial, tot i que, amb els recursos suficients, podria prevenir-se especialment en els països desenvolupats. Així ho assegura, per exemple, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC). En aquest sentit, el consum de tabac és la primera causa de mort prematura i un dels factors de risc principals per al desenvolupament de malalties cardiovasculars i respiratòries, així com de molts casos de càncer. Per altra banda, l’exposició involuntària al fum també augmenta el risc de patir càncer i altres malalties, principalment respiratòries. En general, s’estima que, a nivell global, el 12% de les morts estan relacionades amb el tabac.


El 31 de maig, se celebra el Dia Mundial sense Tabac, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest 2021 sota el lema “comprometeu-vos a deixar de fumar”. Aquesta jornada pretén informar la població sobre els perills del consum de tabac i difondre les iniciatives coordinades per l’OMS per lluitar contra el tabaquisme. Enguany, l’objectiu és donar suport a 100 milions de persones d’arreu del món perquè deixin el tabac mitjançant programes i iniciatives digitals.


Sabies, a més, que els fumadors i les fumadores presenten un 50% més de probabilitats de patir conseqüències greus en cas de patir la COVID-19? El tabaquisme, per altra banda, també afecta les dents i les genives. En aquest article, precisament, t’expliquem com afecta el tabac a la salut dental.

Efectes nocius del tabac a la salut dental

El fum del tabac conté més de 4.000 substàncies, de les quals unes 250 són nocives i més 50 poden provocar càncer. El fum, en un primer moment, pot irritar la mucosa oral, però també és l’origen de diversos problemes i patologies bucodentals.


Les persones fumadores tenen un major risc de patir càries, especialment a l’arrel de les dents. Aquesta situació està relacionada amb la major predisposició al desenvolupament de periodontitis greu, que provoca la retracció de les genives i, per tant, l’exposició de l’arrel d’algunes peces dentals. Les malalties de les genives, a més, poden originar la mobilitat i fins i tot la pèrdua de les dents. Per altra banda, el tabaquisme també provoca sequedat de la boca, altera la composició de la saliva, destruint les molècules protectores i afavorint l’aparició de problemes bucodentals, i disminueix la percepció de les olors i els sabors.


Els efectes del tabac també interfereixen en la cicatrització dels teixits i les ferides de la boca, afavorint les infeccions. A més, també estan relacionats amb el fracàs d’alguns tractaments, com els que realitzem amb implants dentals. En aquest sentit, el tabac és un factor de risc per a l’aparició de les malalties periimplantàries, la mucositis i la periimplantitis, que afecten les genives i els teixits que envolten els implants.

Per altra banda, a nivell estètic, el tabac taca les dents, engroguint-les i/o enfosquint-les, les genives i fins i tot les pròtesis dentals. A més, el tabac augment significativament la probabilitat de patir un càncer oral. Cada any, a l’estat espanyol es diagnostiquen al voltant de 7.000 nous casos i 1.500 persones moren per aquesta causa.

Tabac i salut dental: com podem ajudar els i les pacients fumadors i fumadores a l’Institut Dental Pere Claver

A l’Institut Dental Pere Claver recomanem els i les nostres pacients deixar el tabac per guanyar en salut i qualitat de vida i per aconseguir que els tractaments dentals siguin efectius.


A més, aconsellem seguir una higiene bucodental exhaustiva, tenint en compte, especialment l’ús del fil dental i els raspalls interdentals per netejar l’acumulació de placa entre les dents. Per altra banda, en alguns casos, els pacients fumadors i les pacients fumadores poden requerir una higiene dental professional o profilaxis dues vegades l’any.


Si necessites més informació o vols demanar-nos una cita, pots posar-te en contacte amb nosaltres al telèfon 93 443 12 00 o a través del formulari del nostre web.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar