periodoncia en Sants Montjuïc, Barcelona. Clínica dental en Sants Montjuïc, Barcelona. Dentista en Sants Montjuïc, Barcelona
Banner-Periodoncia
Periodòncia

El millor somriure comença amb unes genives sanes

Banner-Periodoncia

La inflamació, l’envermelliment i el sagnat de les genives durant el raspallat de les dents són alguns dels símptomes principals de les patologies gingivals. Tot i que per a alguns pacients aquests indicis poden semblar molt comuns, no ho són. Les afeccions de les genives han de ser detectades i tractades de forma precoç per evitar que la gingivitis evolucioni a periodontitis. En una etapa avançada, aquesta malaltia pot danyar els teixits que donen suport a les dents i provocar, en última instància, la pèrdua de les peces dentals afectades.

La prevenció és fonamental per evitar el desenvolupament de les malalties periodontals. No obstant això, una vegada que apareixen, cal posar-se en mans d’un expert en periodòncia. A l’Institut Dental Pere Claver avaluem el cas de cada pacient i elaborem una planificació adequada del tractament per evitar l’evolució d’aquestes patologies.

Què és la periodontitis?

Sabies que a la nostra boca hi viuen diversos microorganismes? La majoria poden considerar-se innocus o beneficiosos per a la nostra salut, però, no obstant això, existeixen d’altres que no. Els bacteris patògens periodontals poden proliferar a causa, principalment, d’una higiene bucodental deficient i provocar problemes com la càries, la gingivitis o la periodontitis.


La primera fase de les afeccions de les genives és coneguda com gingivitis. La inflamació, l’envermelliment i el sagnat del teixits gingivals durant la masticació o el raspallat de les dents són els seus símptomes principals. Aquesta patologia, no obstant això, es considera reversible i es pot solucionar si es detecta a temps i es realitza un tractament odontològic adequat.


Sinó, la gingivitis pot evolucionar fins a convertir-se en periodontitis. Aquesta segona fase de la malaltia periodontal, a més, es caracteritza per la retracció de les genives i el dany progressiu de les estructures que donen suport a les dents. Així, aquesta patologia pot provocar l’afluixament i/o la pèrdua de les peces afectades. Igualment, la periodontitis pot causar problemes masticatoris i d’altres més greus, perquè està relacionada amb altres malalties, com, per exemple, els problemes cardiovasculars, la diabetis o el part prematur en les dones embarassades.


L’objectiu, precisament, del tractament periodontal és mantenir les peces dentals naturals del pacient i evitar complicacions de major gravetat, tan pel que fa a la boca com a la resta de l’organisme.

Quan la tosca dental i la placa bacteriana s’acumulen sota la geniva, formen el que s’anomena bosses periodontals. Aquests focus d’infecció deterioren de forma progressiva la geniva, l’arrel de la dent i fins i tot l’os de suport.

Les principals conseqüències de no tractar la periodontitis poden ser:

  • La retracció de les genives.
  • La debilitació del teixit de suport de la dent.
  • La destrucció de l’os.
  • La pèrdua de la dent.
  • L’aparició d’altres malalties.

El cas de cada pacient és diferent. Així, a la nostra clínica dental a Sants Montjuïc, Barcelona, avaluem l’estat de les dents i les genives de cadascun d’ells. D’aquest manera, basant-nos en les proves diagnòstiques, podem elaborar una planificació individualitzada del tractament. Tot i que, generalment, la gingivitis pot solucionar-se amb una higiene dental profunda, la periodontitis requereix una intervenció més exhaustiva.

L’objectiu dels tractaments periodontals és detenir l’evolució de la malaltia i, a més, evitar la pèrdua progressiva de les peces dentals afectades. Alguns pacients presenten una inflamació i una infecció crònica a les genives sense saber-ho, ja que, en ocasions, aquest situació no implica dolor i és asimptomàtica. L’eliminació de la tosca de les zones interdentals i de l’interior de les genives és fonamental per detenir l’avançament de la periodontitis.

Valoració periodontal i cultiu microbià

Durant la primera visita, els nostres experts en periodòncia avaluen l’estat dels teixits orals mitjançant proves de sondatge i radiogràfiques. A més, poden realitzar cultius microbians. Així, aconseguim determinar el grau d’afectació de la gingivitis o de la periodontitis.

Curetatge

Durant el curetatge dental, realitzem una neteja profunda de les bosses periodontals adherides a l’arrel de la dent, eliminant la tosca i la placa que són el focus de la infecció. Depenent del número de peces afectades i de la gravetat, dividim la boca en quadrants per treballar-los a fons en diverses sessions. Així, el tractament és menys agressiu per al pacient.

Raspat i allisat radicular

En ocasions, la infecció penetra l’arrel de la dent fins que deteriora lleugerament la seva superfície. Les petites rugositats que crea són racons on, després del tractament periodontal, poden seguir proliferant els bacteris. En aquests casos, a més del raspat amb una cureta, també realitzem un allisat de l’arrel amb un altre instrumental. Així, ens assegurem que eliminem la infecció i deixem una superfície més llisa, a la qual la geniva pugui adherir-se fàcilment.

Cirurgia periodontal

Quan la infecció penetra la dent i les bosses periodontals són molt profundes, l’instrumental habitual, com la cureta, no pot eliminar-la completament. En aquestes situacions, realitzem una petita cirurgia a la geniva, que ens permet accedir a la bossa periodontal per netejar-la.

A més d’aquesta cirurgia, a l’Institut Dental Pere Claver també realitzem empelts de geniva, en aquells casos en els quals els teixits gingivals han patit una retracció considerable.