clínica dental para personas con discapacidad en Sants Montjuïc, Barcelona. Clínica dental en Sants Montjuïc, Barcelona. Dentista en Sants Montjuïc, Barcelona
Pacientes con discapacidad
Odontologia per a persones amb discapacitat o diversitat funcional

Atenció dental integral i propera

Pacientes con discapacidad

A l’Institut Dental Pere Claver oferim una atenció odontològica integral a persones amb discapacitat o diversitat funcional, ja sigui d’origen congènit com adquirit durant l’edat adulta. A la nostra clínica dental a Sants Montjuïc, Barcelona, el nostre objectiu és la millora de la seva salut bucodental, de manera que puguin trobar resposta a les seves molèsties, preocupacions o dubtes.


Per aquest motiu, disposem d’unes instal·lacions adaptades a les seves necessitats, així com infraestructures adequades per a la seva atenció. El nostres professionals, amb la Dra. Anita Álvarez Barez i el Dr. Néstor Ademan Rodríguez al capdavant, ofereixen un tracte molt proper per a aquests pacients. Així, posem al seu abast més de 15 anys d’experiència amb pacients amb diversitat funcional i amb tractaments dentals sota anestèsia general. Al nostre centre, a més, tenim un equip d’odontopediatria especialitzat en l’atenció de nens i nenes amb discapacitat.

Els tractaments odontològics que realitzem a l’Institut Dental Pere Claver es dirigeixen a persones amb diversitat funcional originada per:

 • Anòxia o hipòxia durant el part.
 • Qualsevol tipus de discapacitat intel·lectual, ja sigui moderada o greu.
 • Síndrome de malformació congènita, com el Síndrome de Down, el Síndrome de Rett, el Síndrome de Angelman, el Síndrome West, l’agenèsia del cos callós, etc.
 • Qualsevol tipus d’encefalitis, tant si és vírica com bacteriana.
 • Paràlisi cerebral de qualsevol origen.
 • Discapacitat psíquica de procedència congènita, com l’autisme.
 • Discapacitat psíquica diagnosticada durant l’edat adulta, com l’esquizofrènia o la psicosi.
 • Afectació física i psíquica adquirida posttraumàtica, per degeneració articular o d’origen tumoral.
 • Alzheimer, demència senil, altres tipus de demència tipus AVC o trombosi.

Els pacients amb diversitat funcional física, psíquica o sensorial, de la mateixa manera que els que presenten malalties neurodegeneratives i psiquiàtriques, presenten algunes necessitats específiques a l’hora de cuidar de la seva salut bucodental. No obstant això, és important tenir present que no existeix cap patologia oral pròpia d’aquestes persones.

Les característiques físiques i psíquiques dels pacients amb discapacitat, no obstant això, poden tenir una incidència directa en l’estat de les dents i les genives. En moltes ocasions, aquests pacients no poden realitzar per si sols una higiene oral adequada. D’aquesta manera, aquest situació pot suposar el desenvolupament d’afeccions bucodentals, com la càries, la gingivitis o la periodontitis.

En aquest sentit, algunes de les afeccions orals més habituals entre les persones amb diversitat funcional són:

 • La càries i les malalties periodontals, a causa, com ja hem dit, d’una higiene deficient o insuficient. Aquesta situació comporta l’acumulació de placa bacteriana i de tosca a les zones interdentals i la base de les genives. Per prevenir el desenvolupament d’aquestes patologies, és recomanable l’ús de dentífrics i col·lutoris antisèptics. Si el pacient, pel contrari, no pot controlar l’acte reflex de la deglució, es poden utilitzar esprais de clorhexidina.
 • El síndrome de la boca seca o xerostomia, a causa, principalment, de la ingesta d’alguns medicaments.
 • Problemes d’halitosi o mal alè.
 • Traumatismes dentals.
 • Sensibilitat dental.
 • Lesions a la llengua i les mucoses orals.

L’atenció bucodental per a persones amb diversitat funcional pot variar segons el grau de col·laboració que ofereixi cadascuna d’elles. En tot cas, comencem amb visites de curta durada perquè cada pacient s’adapti i es familiaritzi amb el nostre equip. Posteriorment, el tractament que sigui necessari es realitza durant diverses visites.

En alguns casos, pot ser necessari sotmetre el pacient a una sedació monitoritzada per un anestesista. En tot cas, l’objectiu dels tractaments que oferim són la prevenció i la conservació de les peces dental, així com la millora de les seves condicions de salut oral i de qualitat de vida.

Odontologia conservadora

La revisió i el manteniment bucodental a través de visites periòdiques és essencial per a les persones amb discapacitat. La higiene bucodental deficient pot provocar que malalties com la càries o la periodontitis siguin molt més freqüents. A més, durant les revisions, ensenyem al pacient i als seus familiars o cuidadors algunes tècniques per a una higiene diària adequada.

Cirurgia i implantologia

En ocasions, els pacients amb diversitat funcional requereixen solucions quirúrgiques en l’àmbit de la cirurgia maxil·lofacial i la implantologia oral , com a conseqüència de la pèrdua de dents. A l’Institut Dental Pere Claver, l’atenció que realitzem és ambulatòria, de manera que alguns casos poden ser derivats a un centre hospitalari per ser tractats al quiròfan.

Sedació conscient i anestèsia general

Com a conseqüència de les característiques dels pacients amb discapacitat, podem optar per realitzar els tractaments odontològics amb sedació conscient o anestèsia general. Per a aquesta última, és necessari tenir el vistiplau d’un anestesista i comprovar que les anàlisis mèdiques són satisfactòries. Les intervencions quirúrgiques de tipus més complex que requereixin anestèsia general es realitzen al Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona, gràcies a un conveni de col·laboració que l’Institut Dental Pere Claver ha signat amb l’Hospital.