odontología del bebé en Sants Montjuïc, Barcelona. Clínica dental en Sants Montjuïc, Barcelona. Dentista en Sants Montjuïc, Barcelona
Odontología del bebé
Odontologia del nadó

Som especialistes en odontologia del nadó

Odontología del bebé

El servei d’odontologia del nadó de l’Institut Dental Pere Claver fomenta la prevenció en matèria de salut bucodental dels nens i les nenes durant els seus primers anys de vida. La cura de les dents i les genives i el control del desenvolupament de les estructures òssies facials són fonamentals perquè creixin amb una salut oral òptima. De la mateixa manera, aconsellem els pares i les mares sobre algunes pautes d’higiene diàries, especialment en lactants que presenten factors de risc de patir patologies com la càries.

Mantenir una salut oral adequada és important des d’un primer moment. Alguns nadons presenten afeccions a la cavitat oral durant els seus primers anys de vida, de manera que necessiten ser tractats per un especialista. El nostre equip d’odontopediatria realitza tractaments de forma precoç davant patologies com la càries, les malformacions òssies o la maloclusió. A la nostra clínica dental a Sants Montjuïc, Barcelona, ens acompanya la Dra. Victoria Vázquez Díaz, odontopediatra i experta en odontologia del nadó, formada en la guia i la conducta dels més menuts.

Pautes per a una salut bucodental òptima

Durant les visites al nostre servei d’odontologia del nadó, deixant de banda els tractaments per a patologies com la càries, oferim als pares i mares pautes sobre higiene i salut bucodental. Aquestes estan relacionades amb factors com la lactància materna, l’ús del biberó, la transmissió de bacteris, els hàbits de succió no nutritius – com l’ús del xumet o del polze – o la dieta que segueix.

De la mateixa manera, i en termes d’higiene oral, els ensenyem com han d’ajudar els nens i les nenes a raspallar-se les dents i aplicar-los, per exemple, substàncies com el fluor. Recomanem, a més, visitar el dentista com a mínim dues vegades l’any per fer una revisió.

Durant els primers mesos de vida, fins el moment en el qual apareixen les primeres dents de llet, és convenient netejar les genives del nadó amb una gasa humida. A partir, generalment, del primer any i mig, s’inicia el procés de raspallat de les dents. És important, sobretot, que utilitzin una pasta de dents fluorada recomanada pel seu odontopediatra.

És recomanable evitar el consum excessiu de productes ensucrats i, en tot cas, que els més petits no s’adormin amb el biberó a la boca. D’aquesta manera, podrem controlar el desenvolupament de la càries del biberó, un procés infecciós que pot afectar la dentició temporal dels lactants.

Sempre que sigui possible, és aconsellable evitar picar entre hores, ja que el risc de càries s’incrementa si el pH de la cavitat oral descendeix durant llargs períodes.

Si el xumet deixa d’utilitzar-se abans dels 3 anys, els efectes que pot causar sobre la dentició temporal són reversibles. No obstant això, una vegada s’ha superat aquest moment, el xumet o la succió del polze poden provocar problemes de maloclusió.

Quan han de visitar l’odontopediatra?

El nostre equip de professionals recomana que els nens i les nenes iniciïn les visites a l’odontopediatra durant el seu primer any de vida. D’aquesta manera, aconseguim detectar de forma precoç l’aparició de la càries, la patologia oral infantil amb una major incidència o qualsevol altre problema de la cavitat oral. Davant un traumatisme dental que suposi, per exemple, la pèrdua d’una part o de la totalitat d’una dent, cal realitzar una reconstrucció i una rehabilitació. L’absència d’una o diverses dents de llet afecta la masticació, la pronunciació i l’estètica i, a més, pot causar moviments de les peces adjacents.

Els principals tractaments odontològics per a nadons que realitzem a l’Institut Dental Pere Claver són:

  • Obturació o empastament per a la càries.
  • Segelladors de fissures, una mesura de prevenció contra la càries, basada en la col·locació d’un material sobre les peces dentals susceptibles del desenvolupament d’aquest procés infecciós.
  • Tractaments polpars, en casos de càries avançades o de traumatisme dental que afecti l’interior de la dent.
  • Fluoració.
  • Extraccions de dents temporals.
  • Aparells per mantenir l’espai de les dents.