0
(0)

Dia Mundial de la Salut Mental: relació entre els trastorns mentals i la salut bucodental

Actualment, l’ansietat, la depressió, el trastorn bipolar i l’esquizofrènia són alguns dels trastorns mentals més comuns entre la població. Tot i que no en som del tot conscients, la salut bucodental d’una persona també està relacionada amb factors externs a la boca. Així, com s’afirma a l’article “Problemáticas de salud bucodental en persones con trastornos mentales”, de la revista online MedWave, els pacients amb trastorns mentals presenten una sèrie de factors de risc afegits quant a la seva salut dental. Entre els més destacats, els efectes secundaris dels medicaments que prenen, la falta d’hàbits de cura personal, la desigualtat i dificultat per rebre assistència odontològica, l’actitud envers els professionals i la dificultat de cooperació durant els tractaments.

Les persones amb trastorns mentals, sobretot si són greus, poden presentar limitacions a nivell psicològic i social. A més, acostumen a ser especialment vulnerables a les situacions d’estrès. Així, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, incidim en la importància que aquests pacients rebin una atenció odontològica adequada des d’una perspectiva integral i multidisciplinària. El tractament d’una patologia oral no és efectiu si l’origen del problema es manté actiu.

Quines són les patologies orals més freqüents entre les persones amb trastorns mentals?

La càries, els problemes periodontals, la xerostomia, el bruxisme i els trastorns de l’articulació temporomandibular i les lesions intraorals són algunes de les patologies més freqüents entre les persones amb trastorns mentals.

Depressió, ansietat i salut dental

La depressió és un dels trastorns més comuns, i amb intensitats molt variables, caracteritzat per la pèrdua d’energia i concentració i la presència de sentiments de tristesa i desesperança que interfereixen en el dia a dia de qui la pateix. Aquesta situació té conseqüències en la salut bucodental, ja que els pacients poden negligir, amb major o menor grau, la seva cura personal. Per tant, la depressió està relacionada amb l’aparició més freqüent de càries, afeccions periodontals, pèrdua de dents, xerostomia i problemes en l’articulació temporomandibular. La sequedat de la boca és habitual sobretot entre les persones que prenen medicaments antidepressius.

Per la seva banda, l’ansietat, que pot ser una simptomatologia moltes vegades acompanyant de la depressió, pot facilitar l’aparició de càries, gingivitis i periodontitis, abscessos dentals, lesions periapicals i bruxisme. A més, els pacients que pateixen ansietat poden mostrar signes d’agitació i pànic durant els tractaments dentals. En aquests casos, a l’Institut Dental Pere Claver disposem d’un servei de sedació conscient. Gràcies a aquesta tècnica, els i les pacients que pateixen ansietat experimenten un estat de tranquil·litat i relaxació durant els tractaments odontològics. A més, d’aquesta manera, també facilitem el treball de l’equip.

En ambdós casos, no obstant això, la prevenció és fonamental per evitar les conseqüències de la pèrdua d’interès per la higiene bucodental.

Trastorn bipolar i esquizofrènia

El trastorn bipolar, que es caracteritza per un quadre d’episodis depressius amb d’altres de mania, de manera més o menys consecutiva, està relacionat amb la presència de càries, sequedat bucal, anomalies en la percepció dels sabors i bruxisme. Precisament, aquesta afecció pot desgastar l’esmalt i provocar molèsties en la zona mandibular, mal de cap, problemes musculars i fins i tot la fractura de les dents.

Els pacients que pateixen un trastorn esquizofrènic, una malaltia molts cops crònica i incapacitant, formen part d’un grup d’alt risc de patir patologies orals, a causa en molts casos d’una higiene bucodental pobra i dificultats per rebre i demanar assistència odontològica. Les càries avançades, la periodontitis, la pèrdua de dents i la sequedat bucal són les principals afeccions que poden patir. Un factor important en aquests casos és la presència d’efectes secundaris odontològics pels medicaments que s’utilitzen de manera continuada, en moltes persones durant molts anys pel tractament d’aquest trastorn.

A l’Institut Dental Pere Claver, som conscients de les necessitats odontològiques específiques que requereixen els pacients amb un trastorn mental. Per aquest motiu, disposem d’unes instal·lacions habilitades per garantir la seva comoditat i posem al seu abast més de 15 anys d’experiència amb pacients amb diversitat funcional i trastorns mentals.

En funció de les necessitats de cada pacient, comencem amb visites de curta durada perquè puguin familiaritzar-se amb el nostre equip i podem dividir els tractaments en diverses visites. En alguns casos, a més, podem recomanar la sedació monitoritzada per un anestesista.

Si necessites més informació sobre els tractaments i l’assistència odontològica que realitzem, pots posar-te en contacte amb nosaltres en el telèfon 93 443 12 00 o a través del formulari del nostre web A més, al nostre web, pots consultar més informació sobre el conjunt de programes assistencials del Servei de Salut Mental de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver.

T'ha semblat interessant?

Valora aquest contingut!

Si has trobat útil aquest contingut...

Comparteix-ho a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no et sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar

No Comments

Leave a Reply